AnasayfaAlanlarımız

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı

Mobilya ve dekorasyon; işlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hale getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar haline gelmesini sağlayan bir alandır. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkartmaktır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçlerde kullanılmaktadır.

Türkiye’de mobilya dekorasyon alanındaki işletmelerin çoğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerdir. Son yıllarda, geleneksel yöntemlerle üretim yapan bu atölyelerin yerini tam donanımlı fabrikalar almaya başlamıştır. Sektörde büyük ölçekli işletmelerin artması rekabeti ve kalite yarışını da beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük firmaların ürettikleri mobilya ve dekorasyon ürünleri uluslararası kalite standartlarını yakalamıştır. Bu alandaki ihracat kapasitesi de günden güne artış göstermektedir.

MOBİLYA İMALATCILIĞI

Mobilya imalatçısı, hazır veya sipariş alarak iş resmini tasarlayan, çizen, ölçülendiren ,iş organizasyonunu yapan, iş güvenliği önemlerini alan,malzemeyi seçen, şablon, kalıp, numune hazırladıktan sonra makinelerde ağaç ve ağaç ürünlerini işleyerek sabit ve hareketli mobilya yapan ve bu mobilyaları konturol eden meslek elemanıdır.

Görevleri

Mobilya mobilya imalatçılarının görevleri şunlardır. v İş plan yapmak,

Sipariş almak,

İş resmini çizmek ve ölçülendirmek,

-İş güvenliği veişçi sağlığına dair önlemler almak,

-Malzeme listesini hazırlamak ve temin etmek,

-Şablon, kalıp ve numune yapmak,

-Makineleri hazırlamak,

-Keserde kesmek, kurutmak ve işlemek,

-Sunta,MDF,arkalık, malzemesini kesmek,

-Kaplamayı hazırlamak ve pres yamak,

-İş parçalarını işlemek,

-Montaj yapmak,

-Kalite kontrol yapmak,

-Depolama ve teslimat işlemlerini yapmak,

-Mesleki eğitime ilişkin etkinliklere karışmak,

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Meslek elemanlarının,

- İş ahlakına sahip,

-Görme ve işitme duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan,

-Göz ve ellerini uyumlu bir şekilde kullana bilen,

-Uzun süre ayakta duracak ve fiziksel güç sarf edecek kadar bedenen saglam,

-Ruhsal olarak sağlıklı,

-Tasarı yapabilen ve estetik görüşe sahip,

-Dikkatli ve titiz,

-Mesleki eğitim almış kimseler olmaları gerekir.

EĞİTİM VE KARIYER İMKANLARI

Mesleki eğitim orta öğretimde,ağaç işleri ile mobilya ve dekarasyon ana meslekleri ultında mobilya imlatçılığı alt meslek dalında verilmektedir.

Meslekle ilgili ön lisans düzeyinde eğitim;meslek yüksek okulların mobilya ve dekarasyon bölümleride verilir.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden yada liselerden mezun olan yada olacakların ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’na girmeleri gerekir.Ögrenciler yeterli “sayısal” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara,üniversite giriş sınavı puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.

Mesleki eğitimini başarı ile tamamlayanlara mobilya ve dekorasyon ön lisans diploması ve tekniker ünvanı verilir.

Eklenme Tarihi : 21.2.2012 - 01:08:56