AnasayfaHaberler

EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Yayına Başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Fatih projesi kapsamında EBA(Eğitim Bilişim Ağı) adlı web projesi yayın hayatına Beta olarak başladı.

EBA İnternet Tarayıcısı İle MEB’in İzin Verdiği Sitelere Girebilirsiniz

FATİH PROJESİ’nin içerisine dahil olan EBA ( Eğitim Bilişim Ağı) web sitesi deneme yayınına başlamıştır. EBA’daki özelliklerden biri de özelleştirilmiş arama motorları öğretmen ve öğrencilerimize daha sade ve daha doğru içerikleri sunmak için hazırlanmış olan arama motoru yakında tam olarak kullanıma girecektir.Ayrıca web 2.0 araçları da EBA’nın içerisine entegre edilmiştir; örnek vermek gerekirse blog, forum, uzaktan eğitim ve web araçları. Bu sayede öğretmenlerin birbirlerine olan etkileşimleri ve paylaşımları artacaktı. Özellikle öğrencileri için hazırlanmış olan e-ders, e-kitap ve TV özellikleri de öğrencilerimize faydalı olacaktır.

Devasa İntranet : Okul ve Eğitim kurumları arasında İntranet kullanılacak. Çakılma, takılma, yavaşlama olmayacak.713 bin gerçek kullanıcı bağlanabilecek. İç hatlarda yüksek hız ve performans olacak.
* Doküman yönetim sistemi Dokümanlar elektronik olarak yönetilecek. Anlık 10 milyon transfer gerçekleştirilebilecek. Bu sistemle yapılacak tasarrufun bu topoloji masrafını kurtaracağı düşünülmektedir. E-İmza, e-gönderme, e- takip ve arşivleme özellikleri olacak. Sistem her türlü varış, bekleme, kalış sürelerini bize verecektir. Arşivleme özelliği olan bu sistemde sesli görüntülü iletişim ücretsiz olacaktır. İletişimde kör nokta kalmayacak. Karasal olarak Telekom, havadan ise TÜRKSAT desteği alınacak.
* EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Donanımsal ekipmanların dağıtımı yeterli değildir. Yazılım, ağ, ve bilişim kültürü de çok önemlidir.
* EBA içeriklerinden birisi de “Evde ders verebilir miyiz?” fikrinden doğmuştur. Online telafi ve destek dersleri bu sistemde yapılandırılacaktır.
* Sıcak haberler, illerdeki uygulamalar, projeleri EBA ağında duyurabileceğiz. Bir projeyi duyurmak yaygınlaştırmak oldukça kolaylaşacaktır.
* Resimler, videolar, yazılar v.b için meta etiketleri çok önemli. Örneğin resimler (Dc00005.jpg) şeklinde etiketlenmekte bu da arama motorlarında gerçek anlamda indekslenememesi sonucunu doğurur. Örneğin resme “okul.jpg” gibi içeriğinle örtüşen bir isim verilmesi uygundur.
* Bakanlığımız intranet içinde güvenli, hızlı bir arama motoru geliştirmektedir. Arama motoru Word, pdf içinde de arama yapabilecek. Pdf standartı için manifesto yayınlanacak. Bakanlığımız teknik, eğitsel, pedagojik, kaliteli, yararlı, kullanılabilir, ayağı yere basan, güvenilir e-içerik sağlamak amacındadır.(Hala bazı okullarda 67 ili gösteren haritalar kullanılmaktadır.)İçerik güncel ve kullanılabilir olmalıdır.
* Bakanlığımızın e- kitapla ilgili çalışmalarını http://e-kitap.meb.gov.tr/tezt/e-kitap.html adresinden takip edebilirsiniz. Bu sistemle yansıtılan dijital kitap üzerinde çeşitli araçlarla not alma, işaretleme, sözlükte arama, oyunlar, öğrenme nesneleri, yazdırma işlemleri yapılabilmektedir.
* Ayrıca Eğitek yetkilileri Soru bankası projesi, E-takip (Sınav evraklarının dijital kontrolü), Yunus Emre Türkçe sertifikası (Toefl sınavının karşılığı) gibi projelere de kısaca değinmişlerdir.
* Sınav merkezleri kurularak, burada dijital gözetim birimleriyle sınav gözetimi ve denetimi yapılacaktır.Sınav Merkezi binasında gözetim, İl gözetim Birimi ve Genel Merkez gözetim ve destek birimleri sınavda online görev yapacaktır. Takılma ve sorunlara genel merkez müdahale edebilecek. Kiosklardan sınav sonuç dökümü T.C Kimlik No ile alınabilecek.
* Akıllı tahta, akıllı sınıf gibi söylemler” Diğerleri aptal mı ?” sorusunu beraberinde getirmektedir.
* Yurdun dört bir yanından öğrencilerin uzman kişilerden cevap alabileceği güvenli bir etkileşimin çalışmaları da EBA projesi kapsamındadır.
* Öğrencinin öğrenme hakkı kadar öğrenmeme hakkı da olabilir. Bu amaçla öğrencinin dilediği zaman ve mekânda eğitim alabileceği içerik sistemleri hazırlanmaktadır. Her sınıf düzeyine göre müfredat haritaları çıkarılmaktadır. Yapılan eğitsel multimedya çalışmalarında en az iki akademisyen yer almaktadır.
* Eba ağında radyo ve Tv bölümlerinde şu an 2000 ders seslendirilmiş olup ayrıca 1700 video vardır.
* EBA kapsamında tüm Ar-ge çalışmaları da yayınlanacaktır.

Video için üst taraftaki başlat düğmesine basınız.

Eklenme Tarihi : 12.04.2012 - 20:02:30
Ekleyen : Adnan ÇELİK