AnasayfaProjelerimiz

Atık Yağ Toplama

İlgili Yönetmelik: 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği

Kullanılmış bitkisel atık yağlar atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Bir litre atık yağın lavabolardan dökülmesi, bir milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getirmekte ve yüzey sularında yaşayan canlı hayatını tehlikeye sokmakta, lavabolara dökülen atık yağlar iletim sistemlerinde birikerek boru kesitlerini daraltmakta ve kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu nedenle bitkisel atık yağların ilgili yönetmelik gereğince; doğrudan alıcı ortama verilmesi yasaktır.

Bitkisel Atık Yağ Toplama Bidonu

03.11.2008 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığından bitkisel atık yağ üreticilerinin denetlenmesi ve bitkisel atık yağ üreticilerine idari yaptırım uygulanması konusunda yetki devri verilmiştir. Belediyemiz, atık yağ oluşumuna sebep olan lokanta, büfe, vb. işletmeleri denetlemekte, ruhsat aşamasında olan işletmelere ise bitkisel atık yağlarını kaynağında ayrı biriktirmeleri için lisanslı firmalar ile (Albiyobir, Cemre, Ezici Biyoelektrik, Kolza, Nevbio) sözleşme yapmaları sağlanmaktadır. Lisanslı firmalarca toplanan bitkisel atık yağlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı teknik esaslar doğrultusunda Biyodizel, Sağlık Bakanlığının izniyle sabun, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının izniyle yemlik olarak geri dönüştürülebilmektedir. Geri dönüşümü yapılamayanlar çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılmaktadır.

Desteklerinizi bekliyoruz.

Eklenme Tarihi : 16.2.2014 - 20:46:35